Η πρωτεύουσα της αρμονίας, Βιέννη - Holiday Tours Travel Agency Nicosia Cyprus

Η πρωτεύουσα της αρμονίας, Βιέννη

Η πόλη των βαλς, του Φρόυντ, της κλασικής μουσικής και της υψηλής αρχιτεκτονικής. Κτίρια μπαρόκ, αρτ νουβό, νεοκλασικά και γοτθικά. Κοσμοπολίτισσα, αριστοκρατική, ευρωπαϊκή και ξέγνοιαστη. Η πρωτεύουσα της Αυστρίας σε κάνει να νιώθεις μέρος μιας όμορφης, ταξιδιωτικής καρτ-ποστάλ. Η σύγχρονη Βιέννη συνδυάζει αρμονικά το ισχυρό ιστορικό παρελθόν της με την έντονη κίνηση μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας δημιουργώντας τα διαπιστευτήρια γύρω από τη φράση πως «η πρώτη προϋπόθεση της ευτυχίας είναι να γεννηθείς σε μια λαμπρή πόλη». Και η Βιέννη είναι μία από αυτές.

Το τι θα συναντήσεις στην πόλη που αγάπησε η πριγκίπισσα Σίσυ, το μαθαίνεις πριν καν κατέβεις από το αεροπλάνο. Πόλη πνιγμένη στο πράσινο με μεγάλες λίμνες, η Βιέννη μπορεί να χαρακτηριστεί ως «αστικός παράδεισος». Μπορεί να βρίσκεται στην καρδιά της εξίσου αυτοκρατορικής Αυστρίας, αυτό όμως δεν την εμποδίζει από το να προσφέρει στους κατοίκους της ένα ανώτερο επίπεδο ζωής, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα τις ανέσεις μίας υπερσύγχρονης πόλης σε συνδυασμό με την ομορφιά της εξοχής.

Στη Βιέννη οι μέρες δεν είναι ποτέ αρκετές. Η ομορφιά της και η φινέτσα της θα σε συνεπάρουν τόσο, που θα θέλεις να περπατήσεις βήμα βήμα τα πλακόστρωτα στενά της και να πιεις ένα καφέ –που για τους Βιεννέζους αποτελεί ιερή στιγμή– σ’ όλα τα ιστορικά της στέκια. Περπατώντας στα βήματα του βαλς ή στα βήματα μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας, τα γοτθικά, μπαρόκ και αρτ νουβό κτήρια θα σου τραβήξουν το βλέμμα, είτε το θέλεις είτε όχι. Η Βιέννη είναι η πόλη της απόλυτης αρμονίας: μία πρωινή βόλτα θα σε κάνει να νιώσεις πως ο χρόνος σε έχει εισαγάγει σε κάποιον πίνακα, όπου τα φωτεινά και καθαρά χρώματά του σου προσφέρουν μια αίσθηση γαλήνης και πραότητας. Η τόσο «έντονη» ησυχία της θα σε κάνει να νιώσεις αμήχανα αρχικά. Αργότερα όμως θα τη λατρέψεις.

Ξεκίνα τη βόλτα σου από το «Σύνταγμα» της Βιέννης, την πλατεία του Αγίου Στεφάνου. Μπροστά σου θα δεις τον επιβλητικό γοτθικό ναό, αγέρωχο να σε αντικρίζει όπως ένας βλοσυρός και συνάμα σοφός γέροντας. Ο ρομαντικός ναός, χτισμένος το 1793 πάνω στα ερείπια δύο άλλων ναών, αποτελεί έδρα της Μητρόπολης της Βιέννης και του Αρχιεπισκόπου της. Μια βόλτα στο εσωτερικό του ναού θα σας πείσει αν κανείς σας πει ότι αποτελεί must για το ταξίδι σας η επίσκεψη σε αυτό. Μπορείτε να ανεβείτε στην οροφή και να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά, ή να περιηγηθείτε στις υπόγειες κατακόμβες όπου βρίσκονται θαμμένες εκατοντάδες ψυχές. Στα πένθιμα δωμάτια του υπογείου θα δεις τα φέρετρα των καρδιναλίων, τις οστεοθήκες των Αψβούργων ενώ κάτω από τα πόδια σου, σαν ένας άλλος Άδης, θα μάθεις πως αιωρούνται δεκάδες ψυχές που θάφτηκαν στα δωμάτια εκείνα.

Εγκαταλείποντας τον ναό θα βρεθείς σ’ ένα χώρο που θα προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα: από τη μία η δυσοσμία και τα δεμένα άλογα, υποχρεωμένα να σε κυκλοφορήσουν στο κέντρο, από την άλλη η απίστευτη ομορφιά της αναγεννησιακής αυτής εικόνας που κρύβει μέσα της το παρελθόν μιας ολόκληρης πόλης. Αν δεν θες να ανέβεις στα κάρα, μπορείς να περπατήσεις στα και να δεις τη μεσαιωνική πλευρά της πόλης, όπου σήμερα στεγάζονται η προεδρική κατοικία, το δημαρχείο και το Κοινοβούλιο.

Μη φύγετε από τη Βιέννη χωρίς να γνωρίσετε το παλάτι της υπέροχης Σίσσυς. Τα ανάκτορα Σενμπρούν (Schloss Schönbrunn) είναι ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικά ανάκτορα της Ευρώπης. Αποτελούσαν τα θερινά ανάκτορα των Αψβούργων από το 18ο αιώνα έως το 1918 και μαρτυρούν τις αλλοτινές δόξες της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Οι επιλογές για ξεκούραση στην παραμυθένια αυτή πόλη είναι άπειρες. Μεταξύ των μεγάλων λεωφόρων, τα πάρκα και οι χώροι πράσινου μπροστά από τα μουσεία και τα παλάτια περιμένουν τους επισκέπτες και τους κατοίκους της πόλης να χαλαρώσουν, ρεμβάζοντας, διαβάζοντας ένα βιβλίο, παίζοντας φρίσμπι, πίνοντας μπύρα, ακούγοντας μουσική, φλερτάροντας και άλλα τόσα. Οι Βιεννέζοι, άνθρωποι αυστηροί και ελάχιστα εκφραστικοί, λατρεύουν τον ελεύθερό τους χρόνος. Κι όταν έχουν την ευκαιρία, τον αξιοποιούν καταλλήλως.

Αν πάλι δεν θες να απλώσεις το σώμα σου το γρασίδι, τα ιστορικά καφέ της πόλης και τα ζαχαροπλαστεία είναι αμέτρητα. Η στάση για έναν καφέ και ένα γλυκό επιβάλλεται στη Βιέννη, αφού είναι αρκετά γνωστή για αυτά.

Αν θες να βιώσεις λίγη από τη λάμψη του παρελθόντος, ετοιμάσου να σταθείς στην ουρά έξω από το πανέμορφο και κομψό Café Central στο οποίο απολάμβανε τον καφέ του ο Τρότσκυ και ο Λους ή στο Landtman που βοηθούσε τον Φρόυντ να χαθεί στις σκέψεις του. Από την άλλη το Café Demel στο κέντρο της πόλης θα αποζημιώσει τις ατελείωτες ώρες περπατήματος σου με παραδοσιακά κέικ που φτιάχνονται με συνταγές 230 ετών –όσο και η ηλικία του δηλαδή–. Στο βίντεϊτζ Café Hawelka θα φας την καλύτερη ομελέτα με τυρί που δοκίμασες μέχρι τώρα. Μην ξεχάσεις να ανακαλύψεις το μικρό Crème de la Crème, ένα «γλυκό παράδεισο» με παριζιάνικο αέρα.

Για ποτό κάνε στάση στο The Sign, ένα από τα παγκοσμίως καλύτερα μπαρ στο οποίο ο ιδιοκτήτης και μπάρμαν Kan Zuo –βραβευμένος ως ο καλύτερος μπαρμαν του 2015– έχει προσθέσει τις δικές του, ασιατικές πινελιές στα κοκτέιλ του –πραγματικές υπερπαραγωγές–. Και προφανώς, στην πόλη του schnitzel αν θέλετε να απολαύσετε πραγματικά το τοπικό αυτό πιάτο, προτιμήστε τα τοπικά «σνιτσελομάγαζα» και όχι πρωτοκλασάτα εστιατόρια.

Η Βιέννη –όπως και οι πλείστες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες– φημίζεται για τα άπειρα μουσεία της. Πραγματικό διαμάντι αποτελεί το επιβλητικό παλάτι στο οποίο στεγάζεται το Kunsthistorische –Ιστορίας της Τέχνης– όπου θα δείτε πίνακες μοναδικής αξίας: από αρχαιοελληνικές και αιγυπτιακές συλλογές έως Καραβάτζιο, Βελάσκεζ και Ρέμπραντ. Από την άλλη το Μπελβεντέρε με τα δύο  μπαρόκ κτήρια, στεγάζει το διάσημο φιλί του Κλιμτ και τους πιο όμορφους, αυτοκρατορικούς κήπους στους οποίους ακόμη κι αν δεν επισκεφθείτε τα μουσεία, μπορείτε να απολαύσετε μία βόλτα μαζί με τους Βιεννέζους που προτιμούν τους κήπους για το μεσημεριανό τους διάλειμμα. Τέλος, η Πλατεία των Μουσείων στην καρδιά της πόλης, προσφέρει ακόμη περισσότερες επιλογές για να συνδυάσετε πολιτισμό με ψυχαγωγία, αφού στο κέντρο της ο δήμος της πόλης προνόησε να βάλει δεκάδες πλαστικές ξαπλώστρες στις οποίες μπορείτε να ξαπλώσετε απολαμβάνοντας μπύρα από το τενεκεδάκι ή ποτό από τα μπαρ που πλαισιώνουν τα κτήρια.

Proceed Booking